Nationalt Videncenter for Læsning arbejder for et samfund, hvor alle har gode og tilstrækkelige literacykompetencer.
Nationalt Videncenter for Læsning samler, skaber og spreder i samarbejde med fagpersoner fra forskellige pædagogiske professioner, forskere og andre viden om literacy til gavn for den enkelte og samfundet.
Centeret blev oprettet den 1. september 2006 på et initiativ fra Undervisningsministeriet og drives nu i et samarbejde mellem landets seks professionshøjskoler. Centeret har hjemsted på Københavns Professionshøjskole.
En del af centerets drift finansieres med årlige tilskud fra professionshøjskolerne. Midler til projekter skaffer videncenteret selv eksternt.
Nationalt Videncenter for Læsnings langsigtede mål er kendetegnede ved, at indsatserne målrettes, så nuværende og kommende pædagoger og lærere praktiserer virkningsfuld literacydidaktik. Målene sigter derfor mod, at:
Kommunikationsstrategi
Ekstern kommunikation er en central del af alle centerets aktiviteter. I vores kommunikation arbejder vi for at sikre, at centeret har en stærk og genkendelig identitet, der:
Indsatsområder
Centeret skal samle, skabe og sprede viden om literacydidaktik til dagtilbud, skole og ungdomsuddannelser, konkret ved i 2022-2026 at udvikle viden med udgangspunkt i tre indsatsområder: Generelle literacykompetencer, Fagspecifikke literacykompetencer og Skriftsprogsvanskeligheder. Læs mere om indsatsområderne nedenfor.