Nationalt Videncenter for Læsning udvikler i samarbejde med pædagoger, lærere, forskere og andre viden om literacy til gavn for den enkelte og samfundet.

Nationalt Videncenter for Læsning
Humletorvet 3
1799 København V
+45 41 89 90 90
info@videnomlaesning.dk

EAN 5798009882882
CVR 30891732

Aktuelt

Randers er den bedste læsekommune

Som en del af kulturminister Marianne Jelveds kampagne Danmark Læser har 12 kommuner dystet om at blive Danmarks bedste læsekommune. Et dommerpanel har nu kåret Randers Kommune som den bedste læsekommune.

12 kommuner har udviklet nye læseprojekter

I mere end et år har 12 kommuner afprøvet en række nye ideer, der skulle få deres borgere til at læse mere. Der er blevet eksperimenteret med alt fra arbejdspladslæsning til højtlæsnings-bamser og pop up-biblioteker.

Randers kommunes læseprojekt hedder ”Nordbyen Læser” og henvender sig til beboerne i boligområdet Nordbyen. Beboerne har blandt andet kunnet møde skønlitteraturen under fællesspisning med oplæsning, bogcaféer, læseklubber og bålfortællinger. Ligesom de har kunnet møde forfattere, hente gratis bøger i byedelens vaskekældre og i rullende pop up-biblioteker eller booke en bogbus.

Dommerpanelet

De fem dommere består af: Kåre Vedding Poulsen, Redaktionschef for DR Kulturpartnere, Gitte Balling, Adjunkt ved Det Informationsvidenskabelige Akademi, Københavns Universitet, Mikael Bertelsen, programchef på Radio 24syv, Signe Bo, Formand for Dansk Ungdoms Fællesråd, og Anne Lise Marstrand-Jørgensen, Forfatter.

Mikael Bertelsen er formand for dommerpanelet.

Fakta om Danmark Læser

Kulturminister Marianne Jelved har over fire år sat 20 mio. kr. af til kampagnen Danmark Læser, der skal få flere til at læse skønlitteratur. Undersøgelser har vist, at 40 procent af den danske befolkning sjældent eller aldrig læser skønlitteratur. De 12 læsekommuners projekter vil nu blive gennemgået og de bedste valgt ud, så de kan inspirere og udrulles i andre kommuner.

Ud over kommuneforsøget har kampagnen lavet:

  • Danmark Læser Dagen, hvor der 23. april 2015 blev uddelt 100.000 gratis bøger.
  • Knap 6.000 danskere meldte sig som frivillig boguddeler på Danmark Læser Dagen.
  • 6 procent af den danske befolkning – godt 336.000 personer – har været aktive i Danmark Læser-kampagnen ved f.eks. at have deltaget i læsekommunernes arrangementer, som boguddeler eller som bogmodtager på Danmark Læser Dagen.
  • De fem titler, der blev uddelt på Danmark Læser Dagen, er blevet downloadet som lyd- og e-bøger mere en 60.000 gange.
  • Mere end 50 arrangementer blev afholdt af samarbejdspartnere på Danmark Læser Dagen.

Del siden på email

Du deler et link til siden: Randers er den bedste læsekommune