Udgivelser
Emotionelle følger af ordblindhed og andre skriftsprogsvanskeligheder
Ordblinde børn og unge mødes af en lang række fordomme, såsom at de er mindre intelligente end andre, at de er dovne i skolen, eller at deres brug af læse- og skriveteknologi er snyd, og forskning viser, at ordblinde ofte præges af emotionelle følger af ordblindhed gennem livet.
Bogen Emotionelle følger af ordblindhed og andre skriftsprogsvanskeligheder giver bud på, hvordan fagprofessionelle kan arbejde med følelsesmæssige konsekvenser af ordblindhed og løfte opgaven med at give ordblinde børn og unge de samme muligheder som andre for at udvikle og fastholde deres fremtidsdrømme. Indledningsvis formidler bogen forskningsbaseret viden om emnet, og derefter giver bogen konkrete forslag til pædagogisk arbejde.
Bogen er inddelt i fire dele:
- Del 1 gennemgår teori baseret på internationale og danske studier.
- Del 2 giver indsigt i oplevelser fra børn, unge og voksne med ordblindhed gennem cases, interviews og kreative udtryk, der viser, hvordan ordblindhed har påvirket deres liv.
- Del 3 præsenterer pædagogiske løsninger til arbejdet med ordblindhed i skolen. Der er lagt særlig vægt på at præsentere ”dialogcaféer” som en model til i fællesskab at igangsætte og styrke refleksioner over følelser og erfaringer med ordblindhed, og bogen indeholder en række guides til praktisk gennemførelse af dialogcaféer med forskellige temaer i fokus, herunder fordomme.
- Del 4 tager skoleledelsens ansvar op og giver bud på, hvordan den enkelte skole kan sikre et kontinuerligt arbejde med emotionelle følger af ordblindhed.
Bogen henvender sig til studerende og fagfolk inden for pædagogik og undervisning, fx lærere, pædagoger, skoleledere, læsevejledere, ordblindelærere, konsulenter og talepædagoger.