Nationalt Videncenter for Læsning udvikler i samarbejde med pædagoger, lærere, forskere og andre viden om literacy til gavn for den enkelte og samfundet.

Nationalt Videncenter for Læsning
Humletorvet 3
1799 København V
+45 41 89 90 90
info@videnomlaesning.dk

EAN 5798009882882
CVR 30891732

Konferencer og seminarer

Temadag om økokritik

På denne temadag får du inspiration til at arbejde med økokritik og litteraturpædagogik. Kom med, når vi dykker ned i et overflødighedshorn af børne- og ungdomsbøger, forskning og litteratursamtaler med økokritiske briller.

Temadagen henvender sig til lærere, læsevejledere, læreruddannelsen, bibliotekarer og kulturformidlere og er den anden i en række af arrangementer i tilknytning til Nationalt Videncenter for Læsnings tidsskrift Viden om Literacy, der formidler nyeste forskning og inspirerende praksisser inden for læsning, skrivning og sproglig udvikling. 

Program

Kl. 9.30: Registrering og kaffe

Kl. 10.00: Velkomst
v/ Anna Karlskov Skyggebjerg, centerleder og forsker i børne- og ungdomslitteratur, NVL
Velkommen til Nationalt Videncenter for Læsnings anden temadag i tilknytning til tidsskriftet Viden om Literacy, hvor vi formidler nyeste viden om aktuelle emner inden for læsning, skrivning og sproglig udvikling.

Kl. 10.15: Børnelitterær maraton i et økokritisk perspektiv
v/ Anna Karlskov Skyggebjerg, centerleder og forsker i børne- og ungdomslitteratur, NVL
Økokritikken er defineret ved en interesse for forskellige udgaver af og holdninger til natur i kunst og kultur. Med sin rige tradition for at skildre dyr, planter, himmel, hav og vejrlig er børnelitteraturen et oplagt eksempelmateriale. Ældre og nyere børne- og ungdomslitteratur rummer mange slags naturbilleder fra omsorgsgivende idyl til skræmmende klimakatastrofe. Oplægget vil præsentere de forskellige tendenser i bøger for små og store læsere og derefter diskutere, hvad barnet og formidleren kan bruge det økokritiske perspektiv og de mange naturskildringer til.

Kl. 11.00: Litteraturundervisning med økokritikk som ramme: Kreative og dialogiske tilnærmingar til berekraft
v/ Per Esben Svelstad, professor, NTNU. Oplægget livestreames
Berekraftig utvikling er vår tids store utfordring og noko også litteraturlærarar treng metodar for å ta opp. I dette innlegget tek eg utgangspunkt i at økokritikk er eit vidfemnande rammeverk som gjev både sosiale og økologiske perspektiv på forholdet mellom menneske og miljø slik dette blir representert i litterære tekster og andre medium. Nyare bidrag til økokritisk pedagogikk legg vekt på pluralistiske tilnærmingar der det sentrale er å utforske ulike idéar om menneske og miljø i kreativ og kritisk samhandling med andre. Med korte eksempel frå klasseromsforsøk i ulike student- og elevgrupper vil eg drøfte korleis ein pluralistisk, økokritisk litteraturdidaktikk kan sjå ut i praksis. 

Kl. 12.00: Frokost og tid til at gå på opdagelse i forlagenes udstillinger
Gå forbi forlagenes udstillinger på Naturfagstorvet C1.32 og videre til frokost i kantinen

Kl. 13.00: Økokritisk fælleslæsning
v/ Kristiane Hauer, faglig konsulent, NVL
Vi gør et lille ophold og fordyber os sammen i læsning af uddrag fra Kerstin Ekmans Ulvespring (2021) og skærper vores økokritiske opmærksomhed. Hele romanen kan læses inden som forberedelse, hvis man har lyst, men det er ikke en forudsætning. Den fælles læsemåde, vi afprøver, er udviklet af Nationalt Videncenter for Læsnings konsulenter.

Kl. 13.30: Børn og klimaforandringer – billedbøger som indgang. Bæredygtighed og økologisk krise i daginstitutionen
v/ Nanna Jordt Jørgensen, antropolog og lektor, ph.d. på pædagoguddannelsen, Københavns Professionshøjskole, og Lisa Stolt Rasmussen, antropolog og lektor på pædagoguddannelsen, Københavns Professionshøjskole
Hvordan engagerer børn sig i spørgsmål om klima, død og forandring i forbindelse med læsning af billedbøger? Og hvordan er børns refleksioner over de komplekse og abstrakte natur- og samfundsforhold, som økokritisk litteratur behandler, knyttet til deres krop og deres steder? Oplægget bygger på erfaringer fra et projekt om læsning af billedbøger om økologisk krise og klimaforandringer med børn i børnehaver, som blev gennemført i samarbejde med studerende ved Københavns Professionshøjskoles profiluddannelse for dagtilbudspædagoger om natur og bæredygtighed. Oplægget udfolder, hvordan økokritisk børnelitteratur kan give nye perspektiver på
det pædagogiske arbejde med bæredygtighed i daginstitutioner.

Kl. 14.15: Kaffe, te og kage
Foregår på Naturfagstorvet C1.32

Kl. 14.30: Økodidaktik i praksis
v/ Signe Refshauge Kjær, lærer, Nørre Nissum Efterskole
Signe Refshauge Kjær inviterer os med ud i naturen sammen med skolens ældste klasser og viser os, hvordan økokritik kan praktiseres som stedbaseret danskundervisning. Oplægget vil indeholde en række konkrete idéer til at bruge områder omkring skolen som læringssted og sætte stedet i spil med litteraturen.

Kl. 15.00: Opsamling på dagen: Hvad skal danskfaget med økokritik?
v/ Dorte Vang Eggersen, lektor og ph.d., VIA University College

Kl. 15.20: Læs mere her…
v/ Katja Sørensen Vilien og Nina Berg Gøttsche, redaktører af Viden om Literacy
Redaktørerne takker af med en kort introduktion til udgivelsen Viden om Literacy, nr. 37: Økokritik, som du får med dig hjem.

Kl. 15.30: Tak for denne gang

Bilag

Del siden på email

Du deler et link til siden: Temadag om økokritik