Aktuelt
Identitetskrise i litteraturen
Efter 2. verdenskrig skete der noget i den danske og nordiske litteratur.
Det identitetstab, der fulgte værdisammenbruddet under krigen, blev tydeligt formuleret og fortolket og i en lang række af værker.
Lektor Marianne Stidsen fra københavns Universitet har i sin doktorafhandling undersøgt identitet i dansk og nordisk litteratur efter 2. verdenskrig.
Afhandlingen bærer titlen ’Den ny mimesis – Virkelighedstolkningen i dansk og nordisk litteratur efter Anden Verdenskrig’, og forsvares den 11. december kl.13.00. Københavns Universitet live streamer begivenheden.
Den ny mimesis
Afhandlingen ’Den ny mimesis – Virkelighedstolkningen i dansk og nordisk litteratur efter Anden Verdenskrig’ sætter den nyere litteratur ind i en stor historisk sammenhæng som en periode med bestemte træk.
Ambitionen for lektor Marianne Stidsen var at skrive en større sammenfattende fortolkning af den danske – og i lidt mindre omfang også norske og svenske – litteratur og at tegne et helhedsbillede – hvor forskningen i dag ellers ofte koncentrerer sig om enkelte aspekter.
Konkret udgør afhandlingen to bind med i alt godt 1300 sider, der slår ned i mange, primært danske, forfatterskaber og værker. Fra Thorkild Bjørnvig, Ole Sarvig og Martin A. Hansen i den ene ende til Ursula Andkjær Olesen, Bjørn Rasmussen og Karl Ove Knausgård i den anden.