Nationalt Videncenter for Læsning udvikler i samarbejde med pædagoger, lærere, forskere og andre viden om literacy til gavn for den enkelte og samfundet.

Nationalt Videncenter for Læsning
Humletorvet 3
1799 København V
+45 41 89 90 90
info@videnomlaesning.dk

EAN 5798009882882
CVR 30891732

Aktuelt

Ny rapport om bogmarkedet

Bogelskere, vel at mærke de voksne af slagsen, har god grund til at juble. En ny rapport udgivet af Slot- og kulturstyrelsens Bog- og Litteraturpanel viser nemlig, at der udgives mere litteratur end nogensinde, og at der er kommet flere nye forlag til.

Det er dog fortsat bøger fra de etablerede forlag, der fylder på bibliotekernes hylder og i dagbladenes anmeldelser. 

Download rapporten Bogen og litteraturens vilkår 2016

Om rapporten

Med rapporten kaster Bog- og Litteraturpanelet for andet år lys over det danske bogmarked. Man har således indhentet en række tal, der både belyser udviklingen i det danske forlagslandskab og i bibliotekernes indkøb og kassation af litteratur.

Rapporten indeholder desuden bidrag fra to internationale forskere. Således sætter den hollandske professor Frank Huysmans og den svenske Elena Maceviciute fra Bibliotekshögskolan, et fokus på forholdet mellem det kommercielle marked for e-bøger og bibliotekernes e-bogsudlån.

Hovedpunkter i rapporten

  • Danskernes læsevaner har været stabile de sidste fem år. I 2015 læste 37,7 % af danskerne skønlitteratur ugentligt eller hyppigere. 32,2 % læste aldrig eller kun sjældent skønlitteratur.
  • Antallet af nye danske skønlitterære titler er steget med mere end 50 % siden 2009, og der er kommet 47,7 % flere udgivere af skønlitteratur til inden for de sidste ti år.
  • To selv- og medudgiverforlag er i 2015 kommet i top-10 over de største forlag målt på antallet af udgivelser, men ingen bøger fra de to forlag bliver anmeldt i dagbladene, og kun få finder vej til bibliotekerne.
  • Salget af lydbøger har fra 2014 til 2015 oplevet en vækst på 23,1 %, og bibliotekerne udlåner i dag flere netlydbøger end e-bøger. 
  • Bibliotekernes kassationer har betydet, at næsten 40.000 titler er forsvundet fra bibliotekerne siden 2012, men det løbende bogindkøb betyder, at det samlede antal titler er steget med lidt over 1.000 titler i samme periode.

Del siden på email

Du deler et link til siden: Ny rapport om bogmarkedet