Aktuelt
Centeret inviterer til debat om læselyst og skole på Folkemødet
Kom og hør et vidende og alsidigt panel give dets bud på, hvad der er op og ned i læsekrisedebatten, og hvordan skolen kan styrke børn og unges læselyst, når Nationalt Videncenter for Læsning inviterer til debat om læselyst og skole på Folkemødet fredag den 13. juni 2025.
Skolen som samtalens hovedperson
- Lige nu er der mange, der taler om læsekrise og læsehad og ikke mindst om konsekvenserne af den manglende læselyst, udtaler Kristiane Hauer, der er moderator på debatten og til daglig faglig konsulent i Nationalt videncenter for Læsning. I vores debat på Folkemødet lægger vi snittet et andet sted ved at fremhæve den vigtige rolle, som skolen spiller for børn og unges læselyst.
Skolen er dagens samtaleemne, fordi den samler alle danske børn og unge, og fordi langt de fleste lærer at læse her, hvilket er en nødvendig forudsætning for at opleve læselyst. Derfor er det vigtigt at diskutere, hvordan skolen griber det an, når den gerne vil skabe gode og meningsfulde oplevelser med læsning.
- Det handler både om, hvordan eleverne møder læsning i skolen, hvordan lærerne kan være læsende rollemodeller, skolebibliotekets/PLC’ernes betydning, og hvordan skolen går i dialog med forældrene om læsning. Men det handler også om, hvad man kan gøre som skoleleder og på det kommunalpolitiske niveau. Det er alle de perspektiver vi samler i vores debat, forklarer Kristiane Hauer.
Skolens rolle for læselyst
Desuden sker der en masse spændende ting på skoleområdet lige nu, som har betydning for børn og unges læselyst. Kristiane Hauer fortæller:
- Netop nu er en stor boggave i form af trykte bøger på vej ud i skolen, og i kølvandet på den følger lige om lidt en 10-årig læselystkampagne, der er rettet mod elever på alle klassetrin. Ud over det ser vi et styrket samarbejde på tværs af skoler, skolebiblioteker og folkebiblioteker via det netop afsluttede og landsdækkende Læseglæde-projekt.
Rammerne er med andre ord gunstige for at styrke og stimulere den læselyst, som aktuelt ser ud til at have trange kår. Hvordan det mere præcist skal gøres, og hvilken rolle skolen spiller her, vil blive rundet i debatten på Folkemødet.