Nationalt Videncenter for Læsning udvikler i samarbejde med pædagoger, lærere, forskere og andre viden om literacy til gavn for den enkelte og samfundet.

Nationalt Videncenter for Læsning
Humletorvet 3
1799 København V
+45 41 89 90 90
info@videnomlaesning.dk

EAN 5798009882882
CVR 30891732

Aktuelt

Skrivestrategier med SOUL-modellen

De seneste fire år har Nationalt Videncenter for Læsning stået bag projektet Lolland skriver, hvor lærere og konsulenter sammen - og på otte skoler i Lolland Kommune - har arbejdet med skrivning som en integreret del af undervisningen i alle fag. Projektet blev indledt, da eleverne gik i 5. klasse, og slutter til sommer, når de er færdige med 8. klasse. 

- De første år, dvs. i 5.-7. klasse arbejdede vi meget med små skriveaktiviteter, som kan integreres i andre aktiviteter i undervisningen, forklarer Peter Heller Lützen, forsker i Nationalt Videncenter for Læsning og faglig leder af Lolland skriver. Til gengæld arbejdede vi ikke så meget med længere tekster. I 8. klasse er der et andet fokus, hvor eleverne i højere grad skriver længere og mere færdige tekster, som afleveres til læreren. Ofte med udgangspunkt i de formater, som findes til afgangsprøverne. Derfor har vi i 8. klasse arbejdet mere med skriveprocesser og feedback undervejs. 

På baggrund af dette arbejde udviklede projektgruppen en skrivestrategisk fasemodel: SOUL-modellen. SOUL-modellen er omsat i aktivitetskort og i en plakat.

Klik på billedet nedenfor for at hente plakaten (pdf) og klik her for at hente aktivitetskort (pdf).


SOUL-modellen som plakat 

Om SOUL-modellen 

SOUL-modellen består af fire sammenhængende faser: 

  • Samle viden 
  • Organisere viden
  • Udtrykke viden 
  • Læse eller lytte til teksten 

Peter Heller Lützen udfolder modellens enkelte dele: 

- I SOUL-modellen skal eleven først samle viden. Det kan være ved at læse, søge på nettet, forstå en skriveordre, sætte sig ind i kommunikationssituationen og skrive noter og samle tekstbidder, som man kan bruge senere. I næste fase skal eleven organisere sin viden i nogle tematiske helheder, som giver mening i forhold til skriveformålet, og eleven skal disponere en rækkefølge for sin tekst. Dernæst skal eleven udtrykke sig. Det kan være ved at skrive en tekst, men det kan også være ved at lave en multimodal produktion eller en præsentation, som støtter en mundtlig fremlæggelse.  

- Den sidste fase er en gennemlæsning eller -lytning, hvor eleven vurderer, om teksten er blevet, som man ønskede, og opdager, om rækkefølgen kan ændres, om afsnit skal uddybes, ligesom man ved højtlæsning af egen tekst ofte vil opdage syntaktisk rod, stavefejl m.v. Læse- og lyttefasen lægger altid op til, at man skal gøre noget ved sin tekst ved at gå tilbage i modellen. Hvis teksten er lidt tynd i indholdet, skal man tilbage til saml viden-fasen. Hvis den fremstår rodet, skal man tilbage til organiser viden og måske stille indholdet op på en anden måde. Hvis indhold og organisering er på plads, kan man finpudse i udtryksfasen og slutte med en sidste gennemlæsning for at se, om man fik det rigtige med. Det er også her, man kan lave korrekturlæsning. 

- SOUL-modellen er formidlet i form af en plakat og en række arbejdskort, som lærere kan bruge til team- eller faggruppemøder i deres forberedelse.  

Feedback i skriveprocesser 

SOUL-modellen er et redskab til både at strukturere skriveprocesser og til at fokusere feedback undervejs i skriveprocessen. Det er nemmere for både elever og lærer, hvis feedback er præcis og retter sig mod de handlinger, som eleven som det næste skal foretage. Med SOUL-modellen kommer der fokus på strategier og handlinger, altså eleven selv og ikke kun teksten. 

Peter Heller Lützen tilføjer: 

- Især læsefasen har vist sig vigtig. Det har været en øjenåbner for mange elever, at deres tekster kunne blive bedre, hvis de selv læste dem og ikke nødvendigvis afventede lærerens feedback. Når eleverne har vænnet sig til at tilrettelægge deres skriveprocesser efter SOUL-modellen, kan de i læsefasen beslutte, hvilken af faserne de skal tilbage til for at gøre teksten bedre. Ved at udpege faserne og ved at gå op og ned i modellen kan man vise eleven, hvilket niveau i teksten en revision skal laves på, og hvilke handlinger det kræver af eleven. Det er derfor vigtigt at tale om tekster, mens de bliver til, og feedback kan sagtens gives mundtligt og formativt, mens eleverne arbejder, slutter han. 

  • Referencer til videre læsning

    Børne- og undervisningsministeriet (udateret). Undervisning i skriftlig fremstilling målrettet ordblinde elever – Vidensnotat 

    Bouwer, R.; Koster, M. & Van Den Bergh, H. (2018): Effects of a StrategyFocused Instructional Program on the Writing Quality of Upper Elementary Students in the Netherlands. Journal of Educational Psychology 2018, 110(1), 58-71. 

    Graham, S.; Harris R., K. & McKeown, D. (2013): The writing of students with LD and a meta-analysis of SRSD writing intervention studies. Handbook of Learning Disabilities (2nd Edition). Guilford Press. 

     

    Se også projektet Skrivesucces for elever i stavevanskeligheder, som afprøver effekterne af et systematisk arbejde med skrivestrategier. 

     

Del siden på email

Du deler et link til siden: Skrivestrategier med SOUL-modellen