Digital læsedidaktik, interview med lektor Jens Jørgen Hansen
I de seneste år er det sket en voldsom stigning i brugen af digitale medier i de danske skoler. Den digitale udvikling betyder, at undervisningen antager en ny form, og at eleverne møder tekster, der adskiller sig en del fra trykte tekster. En af de forskere, der har beskæftiget sig med denne udvikling, er Jens Jørgen Hansen, lektor og ph.d. ved Syddansk Universitet i Kolding. Han fortæller i denne podcast, hvad der særligt karakteriserer nutidens klasserum og digital læsning i skolen.
Produceret af: Siri Bonde Andersen og Nationalt Videncenter for Læsning
Læsning på skærm og papir, interview med lektor Gitte Balling Hvad er det bogen og skærmen kan – og ikke kan – som medier for læsning? Det har Nationalt Videncenter for Læsning spurgt læseforskeren Gitte Balling om. Gitte Balling er lektor på Institut for Informationsstudier på Københavns Universitet og optaget af, hvad forskellige medier, læsemaskiner som hun kalder dem, tilbyder.
Produceret af: Siri Bonde Andersen og Nationalt Videncenter for Læsning
Digitale læsestrategier i praksis, interview med lærer Peter Juncker-Mikkelsen Børn møder tekster på skærme næsten hver dag, fortæller Peter Juncker-Mikkelsen, der er lærer på Dyssegårdsskolen. I denne podcast forklarer han, hvordan han derfor underviser sine elever i digitale læsestrategier. Han understreger, at der er stor forskel på at læse især fagtekster på internettet og i papirbøger, og at det er vigtigt, at eleverne forholder sig kritisk til digitale tekster.
Produceret af: Siri Bonde Andersen og Nationalt Videncenter for Læsning
Læsning i klassen på skærm eller papir, interview med lærer Mikkel Sandbak I mange klasserum optræder papirbøger ved siden af mobiltelefoner, tablets eller computere. Læreren har derudover ofte en digital tavle til rådighed. Mikkel Sandbak, der er lærer på Gladsaxe Skole, forklarer i denne podcast, hvorfor han synes, det er vigtigt, at eleverne læser på forskellige typer enheder. Han fortæller også om, hvad han på baggrund af sine erfaringer mener, at tekster og papir og digitale tekster hver især kan i forhold til læseoplevelsen og arbejdet med tekster i undervisningen.
Produceret af: Siri Bonde Andersen og Nationalt Videncenter for Læsning