Nationalt Videncenter for Læsning udvikler i samarbejde med pædagoger, lærere, forskere og andre viden om literacy til gavn for den enkelte og samfundet.

Nationalt Videncenter for Læsning
Humletorvet 3
1799 København V
+45 41 89 90 90
info@videnomlaesning.dk

EAN 5798009882882
CVR 30891732

Aktuelt

DR sætter spot på ordblinde voksne

“Der er meget, hr. og fru Danmark ikke ved.”

Sådan lyder det fra Marie Wolter Bertelsen, som er uddannelsesleder på ordblindeområdet hos Hf og VUC Roskilde.

“Mange ved godt, at ordblindhed findes. Men så ved de heller ikke så meget mere. Jeg håber, programmet er med til at nuancere, hvad det betyder at leve med ordblindhed.”

Med DR i ryggen kommer ønsket om nuanceret viden om ordblindhed

Hele oktober måned giver DR de bedste sendetider til emnet 'ordblindhed i voksenalderen'. I centrum for festen står programmet Vi er ordbildne, som har premiere onsdag d. 29. september. Programmet følger fire ordblinde voksne og deres personlige opgør med de vanskeligheder, de møder i hverdagen. DR skriver i en pressemeddelelse, at “... formålet er at udvikle og forbedre deltagernes læse- og skriveevner, men lige så vigtigt at udvikle og forbedre deres selvværd og selvtillid.”

De to værter på programmet er Sara Blædel, som er verdenskendt kriminalforfatter, og ordblindespecialisten Marie Wolter Bertelsen, og de følger deltagerne i deres psykiske og faglige udvikling gennem programmet.

“De er normale voksne og unge mennesker, bor i alle dele af landet, forskellige køn, forskellige livssituationer, men de er ikke spor mærkelige. De har ikke ekstra diagnoser. De er velfungerende unge mennesker. Men de er ordblinde, tydeligt ordblinde,” fortæller Marie Wolter Bertelsen.

Metronome og DR vil med programmet vise, hvad der faktisk sker ude i Danmark, når man er ordblind, og vise, hvilken hjælp man faktisk kan få. Bertelsen forklarer, at hun af den grund sagde ja til at være med som ekspert, der hjælper deltagerne i programmet med at gennemføre undervisning, finde tutorer og guide den fagligt funderede del af udviklingen i programmet.

“Jeg vil vi ikke have, at nogen bliver udstillet. Deltagerne er ikke stakler og skal ikke fremstilles som sådanne, og der skal ikke være nogen quickfix-løsninger,” understreger hun. 

I programmet bliver de fire deltagere undervist af ordblindeundervisere fra forskellige steder i landet, alt efter hvor deltagerne befinder sig. Dem har Bertelsen været med til at finde. 

“Det er helt almindelige ordblindeundervisere. Ikke noget mystisk der. Sammen med mig har de lagt en undervisningsplan, og de har så gennemført det som eneundervisning. Så det eneste anderledes fra normal ordblindeundervisning er, at det er eneundervisning i stedet for et hold.”

Hvad gør man som voksen med ordblindhed i Danmark?

Hvis du sidder derude som gymnasielærer, læsevejleder, studievejleder eller blot voksen person, der gerne vil hjælpe en mulig ordblind voksen videre, hvor sender du dem så hen? Hvad kan man som mulig ordblind gøre i Danmark for at få hjælp? Svaret er både meget simpelt og meget kompliceret. I Danmark kan alle, der er færdige med folkeskolen (eller FGU) nemlig gå ned til et voksenuddannelsescenter (VUC) og få taget en ordblindetest. Det er helt gratis. Der findes 30 VUC’er fordelt på 69 afdelinger i Danmark, som kan ses på et kort via linket her. VUC kan også lave aftaler med andre institutioner om at udbyde ordblindeundervisning, fx udbydes det også af mange oplysningsforbund og sprogskoler. Hvis det bliver vurderet, at ordblindeundervisning er det rigtige valg, forsøger udbyderen at samle et hold på 5-6 kursister, som vil blive undervist samtidig, men med individuelle undervisningsplaner.

Men hvis du har forsøgt at google dig frem til svaret, har du måske siddet tilbage med en smule forvirring. Der findes mange hjemmesider med svar på, hvor man kan gå hen, men deraf kommer også mange (lettere forskellige) svar. Nogle hjemmesider nævner også, at hvis du er i arbejde, skal du kontakte dit jobcenter. Hvis du er under uddannelse, skal du kontakte studievejledningen. Så lad os lige starte forfra én gang til.

“Man kontakter det nærmeste VUC, og så siger man ‘jeg vil gerne have noget ordblindeundervisning’.” 

Sådan lyder det enkle svar fra Marie Wolter Bertelsen. Men hun forstår godt forvirringen. 

“Problemet opstår, fordi man får blandet ansvaret for undervisning sammen med ansvaret for at betale hjælpemidler. I princippet kan du kontakte nærmeste VUC (eller deres driftsoverenskomstparter, som udbyder ordblindeundervisning), når du har forladt grundskolen,” forklarer hun.

Grundlæggende er det altså VUC’erne, som står med det overordnede ansvar for undervisningen, også i hvordan du bruger hjælpemidler, hvorimod de andre instanser (jobcenter, SPS-systemet, kommunen) støtter udgifter til hjælpemidlerne.

”Der er jo ikke nogen i Danmark, der ikke er berørt af det”

Ifølge OECD’s kortlægning af voksne danskeres kompetencer i 2013 har knap 600.000 danskere et lavt læseniveau. Dette betyder dog ikke, at de nødvendigvis er ordblinde. Undersøgelser peger på, at cirka 7 %, altså knap 400.000, af alle danskere (både voksne og børn) er ordblinde. Men Marie Wolter Bertelsen tror ikke på, at alle ordblinde voksne er blevet fundet, og hun håber programmet Vi er ordbildne kan hjælpe det lidt på vej:

“Jeg håber, at der er mange, der oplever sig selv som ordblinde, tør åbne munden og allerhelst opsøge noget hjælp.”

Til hverdag, når hun ikke står på DR’s store lærred, arbejder Marie Wolter Bertelsen som nævnt på Hf og VUC Roskilde som uddannelsesleder for en ordblindeafdeling med 23 ordblindelærere. Hun modtog i 2019 Ordblindeprisen for sit engagement og sin entusiasme for arbejdet med de personer, der kæmper med bogstaverne i det daglige. Hun mener, at kilden til afdelingens succes har været alt det rundt omkring undervisningen.

“Vi har fokuseret på at gøre det nemt og lækkert at komme til ordblindeundervisning. Vi udfylder alle papirer og blanketter. Vi snakker med kommunen for dem. De skal bare møde op,” fortæller hun. 

Hun understreger desuden, at inde i undervisningslokalet er der ikke forskel på, om det er i Roskilde eller hvilket som helst andet sted i landet. Men forskellen ligger i at få dem derind, og det, mener Marie Wolter Bertelsen, er lykkedes, fordi de prøver at fjerne så mange barrierer som muligt på vejen ind i undervisningen. Hun er stor fortaler for, at det burde være en selvfølge at løfte de ordblinde i samfundet, både som underviser, leder i en virksomhed og privatperson.

“Min mission er mennesker. Der er jo ikke nogen i Danmark, der ikke er berørt af det. Det kan betale sig for en virksomhed at finde ud af og definere, ‘hvem på min arbejdsplads er ordblinde?’ og sende dem til undervisning. Det hjælper på bundlinjen. Det har flere undersøgelser vist. Det er oven i købet gratis for dem. Der er ingen undskyldninger,” mener uddannelseslederen.

En rullende snebold

Programmets første afsnit kommer på skærmen onsdag den 29. september 2021 kl. 20.30 på DR1, og de næste fem afsnit sendes løbende de efterfølgende onsdage. Udover de fire deltagere og to programværter medvirker også kendte danskere som Ghita Nørby og Uffe Holm. Derudover har P3 Morgen også ordblindhed på programmet i den internationale ordblindeuge, uge 40. Af mere faglig karakter kan det nævnes, at EVA (Danmarks Evalueringsinstitut) i uge 40 udkommer med en rapport om ordblindeundervisningen for voksne, og Nationalt Videncenter for Læsning lancerer både en webdok-artikel om mentorarbejde med ordblinde elever i skolen og en film om unges strategier med læse- og skriveteknologi. For ordblindespecialisten Marie Wolter Bertelsen er der et klart ønske for DR’s fokus på voksen ordblindhed:

“Min drøm er, at den her snebold ruller og skaber en masse hype.”

Del siden på email

Du deler et link til siden: DR sætter spot på ordblinde voksne