Nationalt Videncenter for Læsning udvikler i samarbejde med pædagoger, lærere, forskere og andre viden om literacy til gavn for den enkelte og samfundet.
Har du 5 minutters lyttetid, så hør centerets podcast om læsning, skrivning og sprog. Du finder dem nedenfor samt på vores kanal på Podbean.
”Men jeg vil ikke være tyv” Billedbøger som udgangspunkt for arbejde med kritisk tænkning på 2. klassetrin
06-10-2023
Hvad gør man, når man er født ind i en tyvefamilie, men synes det er forkert at stjæle? Det er Kjells dilemma. Han er hovedpersonen i billedbogen Pølsetyven (2019) af Marianne Gretteberg Engedal. I denne lytteartikel kan du høre om, hvordan en norsk lærer i samarbejde med en forsker har brugt billedbogen om pølsetyven i en 2. klasse for at arbejde med kritisk tænkning og børns rettigheder.
Dette er en lytteartikel i serien af oplæste artikler fra tidsskriftet Viden om Literacy, der udgives to gange årligt af Nationalt Videncenter for Læsning.
Artiklen er skrevet af lærer Oda Andrea Stenslie Haug og lektor Ingvill Krogstad Svanes, og du finder artiklen inkl. henvisninger her.
Læs hele temanummeret: Viden om Literacy nr. 34: Kritisk literacy i danskfaget her.
Hvad er kritisk literacy?
06-10-2023
”Tekster kan medskabe, fastholde men også ombryde magtforhold." Det gælder både digitale og trykte tekster. Derfor er kritisk literacy vigtigt at forholde sig til som dansklærer. I denne lytteartikel giver forsker Kristine Kabel et aktuelt overblik over tilgange til kritisk literacy i danskfaget.
Dette er en lytteartikel i serien af oplæste artikler fra tidsskriftet Viden om Literacy, der udgives to gange årligt af Nationalt Videncenter for Læsning.
Artiklen er skrevet af lektor på DPU Kristine Kabel, og du finder artiklen inkl. henvisninger her.
Læs hele temanummeret: Viden om Literacy nr. 34: Kritisk literacy i danskfaget her.
En podcastserie om DLD - afsnit 2: identifikation
25-05-2023
I denne podcastserie samtaler Rikke Vang Christensen og Katrine Klim Jacobsen om centrale temaer inden for det logopædiske arbejde med særlig fokus på sprogforstyrrelsen DLD. Den logopædfaglige viden er vigtig i afdækningen af de sproglige vanskeligheder hos børn og unge, hvor der er mistanke om en sprogforstyrrelse. Ligesom der vil der ofte være behov for at inddrage en logopæd i arbejdet med at tilrettelægge indsatser til børn og unge med DLD.
Ønsket med samtalerne er at lægge op til refleksion og drøftelser i logopædfaglige grupper på landets PPR-kontorer om deres praksis, deres muligheder og mulige dilemmaer. Bl.a. ud fra en række refleksionsspørgsmål, som afslutter hvert afsnit. Spørgsmålene finder du her.
Podcasten er tilrettelagt af Rikke Vang Christensen, lektor i audiologopædi på Københavns Universitet i samarbejde med Katrine Klim Jacobsen, afdelingsleder i PPR Roskilde og produceret af Anne-Laura Hedegaard.
Hvordan staver man til kongerige? Med læse- og skriveteknologi...
24-05-2023
I denne lytteartikel møder vi Maria, Niels og Mads, som går i henholdsvis 6. og 5. klasse. De tre elever er ordblinde, og derfor er de helt afhængige af at bruge læse- og skriveteknologi. Men teknologien gør det ikke alene. Der er behov for, at elever som Maria, Niels og Mads med lærernes hjælp udvikler teknologibaserede læse- og skrivestrategier, så det er elevernes læse- og skriveprocesser, der bliver styrende for deres læring, og ikke teknologien.
Dette er tredje lytteartikel i serien af oplæste artikler fra tidsskriftet Viden om Literacy, der udgives to gange årligt af Nationalt Videncenter for Læsning.
Artiklen er skrevet af Nina Berg Gøttsche & Mette Molbæk, og du finder artiklen her.
Læs hele temanummeret: Viden om Literacy nr. 33: Ordblindhed i skolen her.
Podcasten er produceret af Anne-Laura Hedegaard for Nationalt Videncenter for Læsning.